Țeapă dată utilizatorilor de Huawei: la ce să fii atent să nu fii fraierit
Mai mulți utilizatori de telefoane Huawei, și nu numai, au fost ținta unei campanii de scam în România. Specialiști români în securitate cibernetică avertizează asupra riscurilor.
Campaniile de scam nu-s vreo raritate în România, dar modul în care sunt orchestrate se schimbă. Mai bine să fii atent la orice semn, ca să nu te trezești furat. CERT-RO avertizează acum că sunt vizați utilizatori de Huawei.
Centrul a pus la dispoziție și câteva capturi de ecran. În acestea se poate observa că site-ul de pe care se propagă acest „concurs” nu este cel oficial. De asemenea, această țeapă dată utilizatorilor de Huawei se prezintă într-un text cu o limbă română precară, fără diacritice. Este, cel mai probabil, o traducere a textului dintr-o altă limbă, efectuată cu o soluție de traducere automată online.
Desigur, cei care caută să câștige de pe urma acestui fapt subliniază că timpul de răspuns este limitat, pentru a nu lăsa răgaz utilizatorului să analizeze în amănunt detaliile „concursului”.
Ce trebuie să faci în astfel de cazuri
Aceasta nu va fi singura și nici ultima campanie de scam în România. Acum e cu Huawei, s-a mai întâmplat cu Samsung, nici Apple cu iPhone nu-i departe. În orice caz, când ceva sună prea bine să fie adevărat, cel mai probabil e fals.
Astfel, evită furnizarea de date personale sau financiare online, pentru anumite premii, vouchere sau reduceri. Mai ales dacă acel concurs sau acea promoție nu este făcută publică pe canalele oficiale ale companiei (site oficial, conturi de social media recunoscute).
Cel mai simplu e să nu te grăbești, să verifici pe canale oficiale și să vezi dacă e ceva în regulă. De cele mai multe ori, cum vezi și în imaginea de mai sus, e suficient să vezi domeniul pe care ești redirecționat. E cel mai bun indicator că ceva nu-i în regulă și, cel mai probabil, e o țeapă.